وردپرس چیست؟
وردپرس به زبان ساده: اگر بخواهیم به زبان ساده به معرفی وردپرس بپردازیم، وردپرس عبارت است از یک سیستم مدیریت محتوای سایت ساز که با استفاده از آن قادر خواهید بود تا به راه اندازی انواع گوناگونی از وبسایت و وبلاگ بپردازید. با اطمینان بر اساس تجربیات شخصی و نمونه های مشاهده شده به جرأت می توانم این اطمینان را به شما بدهم به دلیل انعطاف بالایی که سیستم مدیریت محتوای وردپرس دارد با استفاده از آن قادر خواهید بود تا اقدام به راه اندازی هر نوع وبسایت با وردپرس کنید.
اگر بخواهیم با یک زبان حرفه ای تر اقدام به معرفی وردپرس کنیم و پاسخ این سوال را که وردپرس چیست؟ را بدهیم می توان گفت، وردپرس عبارت است از یک سایت ساز متن باز و رایگان تحت وب که در دسته CMS ها (Content Management System) قرار دارد. همانطور که اشاره شد وردپرس به صورت رایگان و متن باز می باشد که می توان آن را جزء دسته نرم افزارهای دنیای آزاد قرار داد. به معنی این است که اگر دستی در برنامه نویسی و کدنویسی داشته باشید قادر خواهید بود تا هر نوع شخصی سازی بر روی وردپرس انجام داده و سایت دلخواه خود را با استفاده از آن طراحی و پیاده سازی کنید.
وردپرس چیست به زبان حرفه ای: وردپرس با استفاده از زبان برنامه نویسی PHP ساخته شده و توسط Mysql نیز پشتیبانی می شود، همچنین نسخه ای برای پست گرس کیو ال نیز موجود می باشد این سیستم کاملاً رایگان و متن باز است.
سیستم مدیریت محتوا
همانطور که قبلتر اشاره شد، سایتها برای مدیریت به دو نوع بخشبندی میشوند: یکی سایتهای استاتیک یا ایستا و دوم سایتهای داینامیک یا پویا. سایتهای استاتیک (ایستا) معمولا با زبانهای HTML, CSS ایجاد میشوند و هزینه کمتری نسبت به سایتهای داینامیک (پویا) برای ساخت دارند. اگر میخواهید تفاوت بین سایتهای استاتیک و داینامیک را بدانید این ویدیو را حتما ببینید.
برای راهاندازی وبسایت میتوانید توسط نرمافزارهای مختلفی سایت خود را راهاندازی کنید. در علم طراحی و راهاندازی وبسایت برای پیادهسازی یک وبسایت باید کدهایی نوشته شود. بهعنوانمثال در زبان html برای اینکه یک تصویر در یک صفحه وب قرار دهیم باید کد img src را در کدهای آن صفحه قرار میدادیم.
سایتی که با سیستمهای مدیریت محتوا ایجاد میکنید درواقع همان سایتهای داینامیک یا پویا هستند. اگر درزمینهی طراحی سایت مبتدی هستید و قصد دارید یک وبسایت ایجاد کنید پیشنهاد میکنیم که از سیستمهای مدیریت محتوا مثل وردپرس استفاده کنید، چراکه طراحی و برنامهنویسی سایت بسیار وقتگیر و هزینهبر است.
سیستم مدیریت محتوا چیست
سیستم مدیریت محتوا یا همان content management system) CMS) یک سیستم نرمافزاری مدیریت محتوای تحت وب میباشد، که شما با استفاده از این سیستم نرمافزاری میتوانید، محتوا سایتتان (متن، فیلم ، تصویر و هر چیز دیگری) را مدیریت کنید.
با استفاده از این CMS میتوانید بدون دانش برنامهنویسی از صفر تا صد یک سایت را راهاندازی کنید، همچنین بدون نیاز به تغییر کدهای برنامهنویسی شده سایت، به سایتتان محتوا اضافه کنید و محتوا را بهراحتی آب خوردن مدیریت کنید.
از ویژگیهای CMSها میتوان به ویرایش راحت و سریع مطالب، ویرایش قدرتمند صفحههای سایت، دستهبندی مطالب، صرفهجویی در زمان، پشتیبانی مطمئن و سفارشیسازی اشاره کرد. از سیستمهای مدیریت محتوای محبوب میتوان به wordpress, Joomla, Drupal اشاره کرد.
مدیریت سایت بدون پنل مدیریت محتوا
خوشبختانه منابع فارسی مثل میهن وردپرس وجود دارند؛ که با فعالیت درزمینه سیستم مدیریت محتوا “وردپرس” این امکان را برای شما فراهم کردهاند، تا با آموزش در این زمینه بتوانید سایتهای قدرتمندی را به وجود بیاورید.
اما با توجه به اینکه این سایتها فاقد پنل مدیریت یا نرمافزارهای مدیریتی مثل وردپرس هستند، شما برای اینکه بتوانید کوچکترین تغییری در سایت خود ایجاد کنید باید به طراح وب مراجعه کنید تا تغییرات را برای شما اعمال کند که این موضوع علاوه بر وقتگیر بودن هزینه زیادی نیز برای شما به همراه دارد.
این کار را با نرمافزارهای مختلف مثل Adobe Dreamweaver یا نرمافزار Frontpage انجام میشد. اما برای مدیر یک شرکت یا یک بنگاهدار اصلاً این کار جالبی نبود، که با این کدها و نرمافزارها سروکله بزنند و یا بدتر از آن نمیشود برای درج یک مطلب یا محصول یا خبر جدید یک صفحه جداگانه طراحی و کد نویسی کرد. اینگونه بود که cmsها یا سیستمهای مدیریت محتوا وارد عرصه وب شدند.
قیمت سیستمهای مدیریت محتوا
یکی از مشکلهایی درگذشته که باعث میشد افراد کمتری به سمت داشتن وبسایتهای اینترنتی بروند، هزینهی خیلی زیاد برای طراحی وبسایت بود. امروزه با در دسترس قرار گرفتن سیستمهای مدیریت محتوا دیگر چنین مشکلی وجود ندارد. سیستم مدیریت محتوا نرمافزارهای تحت وبی هستند که به کمک آنها، شما قادر خواهید بود که محتوای سایت خود را مدیریت، بهروزرسانی و بازیابی کنید.
شما با استفاده از سیستم مدیریت محتوا بهراحتی میتوانید سایت بسازید و با توجه به نیازتان و زمینه فعالیت سایتتان ویژگیهای مختلفی را در کمترین زمان و با صرف کمترین هزینه اضافه کنید و درواقع یکی از مزایای بسیار مهم سیستمهای تولید محتوا قابلیت انعطافپذیری آنها با توجه به نیاز مخاطب است.
طراحی ظاهر و قالب وردپرس
پس از نصب و راه اندازی وردپرس، حالا نوبت به این می رسد تا طراحی ظاهر آن را به دلخواه خود تغییر دهید که در این مورد می توانید از بخش نمایش> پوستهها اقدام به اعمال تغییرات ظاهری سایت خود کنید. پوسته وردپرس، قالب وردپرس یا همان WordPress theme طرح ظاهری وبسایت شما را تشکیل میدهند که می توانید با استفاده از زبان های مختلف برنامه نویسی همچون Css، بسته های فونت آیکون و… از ظاهری بروز در آن استفاده کنید. قالب های رایگان برای وردپرس بسیار زیاد هستند و می توانید آن ها را در سرتاسر اینترنت جستجو کنید.
پس از انتخاب قالب وردپرس مناسب، می توانید با تغییر در چیدمان المان های مختلف صفحه همچون نمایش بخش های دسته بندی، آخرین مطالب، آخرین دیدگاه ها و… اقدام به سفارشی سازی ظاهر سایت خود کرده و بخش های مختلف را با سلیقه مناسب و دلخواه خود در سایت اختصاصی سازی کنید.
خوشبختانه وردپرس در سایت رسمی خود که با آدرس wordpress.org در دسترس می باشد شامل منبع عظیمی از انواع قالب ها و پوسته های وردپرسی می باشد که بر اساس دسته بندی و فیلترهای مناسب در آن می توانید اقدام به جستجوی هرگونه قالب وردپرس همچون خبری، فروشگاهی، شخصی، شرکتی و… کرده و از آنها استفاده کنید. این منبع عظیم را با نام مخزن وردپرس می شناسیم. برای دسترسی به مخزن قالب های وردپرس می توانید به آدرس wordpress.org/themes مراجعه کنید.